Iata ca pe 4 octombrie 2012 a avut loc conferinta finantare.ro de la Bucuresti. Excelenta organizare, felicitari! Pacat insa ca autoritatile decidente nu ne-au onorat cu prezenta, ceea ce ma face sa imi aduc aminte de bancul cu Bula la puscarie: ajunge Bula al nostru la puscarie. Sta el acolo o luna. O sta si pe a doua. La sfarsitul celei de-a treia luni apare gardianul si zice: puscariasi, astazi este o zi mare… va veti schimba sosetele! Ura,ura! strigara puscariasii. Hmm… spuse gardianul, nu va bucurati prea tare… INTRE VOI!
Iata cum am stat noi la conferinta intre noi si am plans unii pe umarii celorlalti, pentru ca decidentii au treburi mai importante decat fondurile pentru Romania si buna gestionare a lor… Discutand doar intre noi, nici macar nu am apucat cu totii sa venim cu propuneri. Este rau? Poate. Dar voi transforma acest rau in ceva bun, pentru ca in felul acesta le-am scris speaker-lor, inclusive celor de la ACRAFE, ceea ce ma doare pe mine si cred ca ne doare pe noi toti, lucruri pe care le-am semnalat si in articolele precedente. Acum nu mai depinde decat de noi sa cream o presiune pentru a ne impune solutiile. Iata despre ce este vorba:
1. pentru exercitiul 2014-2020: deschiderea ANUALA tuturor DMI-urilor/liniilor de finantare, exact cum procedeaza Comisia Europeana. In acest fel se va asigura un flux financiar corect, constant si usor de gestionat dinspre autoritati spre beneficiari. Mi se pare o idee foarte importanta si tin la ea cu incapatanare. Este inutil sa vorbim orice fel de vorba, atat timp cat se va continua ca intr-un exercitiu de 7 ani sa se faca un singur apel sau doua pe o linie de finantare. Asta inseamna un flux financiar imposibil de gestionat la nivel de tara, s-a dovedit. Este vorba de un efort constant si de profesionalism din partea AM-urilor si OIR-urilor, este vorba de dosare aprobate fara nicio dedicatie, pe criterii strict legate de evaluare. Va spun sincer ca putin imi pasa ca autoritatile au personal insuficient si ca la instruiri ei nu inteleg nici jumatate din ce sunt invatati. Nu este normal sa stam cu totii pe loc si daca e seceta sa ne rugam sa ploua, ca pe vremea lui Decebal, pentru ca scumpii nostri functionari si politicieni nu au chef sa deschida anual apelurile, sa faca alocari financiare anuale si sa munceasca in mod constant pentru evaluari si monitorizari implementare. Noi suntem dispusi sa intelegem problemele lor, dar nu putem sa acceptam ca oameni pusi in functii in care ar trebui sa decida, nu gandesc global.
Este greu sa presam autoritatile ca sa devina responsabile,dar este singura noastra sansa.
|
No Comments on “Schimbarea sosetelor pentru 2014-2020”
You can track this conversation through its atom feed.