Citesc un articol publicat de fonduri-structurale.ro, conform căruia, la 28 februarie 2021, rata de absorbție a fondurilor europene este de 52%, media UE fiind de 58%. Datele utilizate sunt cele furnizate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Plină de uimire, intru pe site-ul MIPE (https://mfe.gov.ro/stadiul-absorbtiei-fondurilor-ue/) și, ce sa vezi: la 28 februarie 2021, pe exercițiul financiar 2014-2020, rata de absorbție efectiva a României este de 42,13%!
De ce apare mereu o diferența între raportări și realitate? Deoarece în raportările oficiale se iau în calcul atât rambursările de la Comisia Europeana, cât și prefinantarile primite de la Comisie! Complet incorect! Suma corecta trebuie sa cuprindă doar rambursările, adică decontările efectiv aprobate către România. Așadar rata de absorbtie = sume rambursate.
Dragi autorități, ce ar fi sa nu mai amestecați merele cu perele? O faceți de mulți ani, indiferent de guvernul aflat la putere. Nici consultanții nu sunt ageamii, nici publicul larg nu poate fi dus cu zăhărelul. Comisia Europeana nici atât. Toată lumea știe ce înseamnă o prefinantare (un acont) și ce înseamnă o rambursare (plăți corecte, pentru care putem face dovada și pe care finanțatorul – în acest caz Comisia Europeana – ni le onorează, ni le decontează). Niciodată pe Terra acontul nu a însemnat decont. Oare de ce în România porcul zboară și rata guiță? Întreb și eu…
No Comments on “A suta oara despre rata de absorbție”
You can track this conversation through its atom feed.