Pe 24.09.2014, ministrul Eugen Teodorovici declara, intr-o conferinta, ca <Romania va avea un model unic in Europa in privinta fondurilor europene, iar in acest sens vom aplica principiul ‘Primul venit, primul servit’, cu reguli foarte stricte, dar in acelasi timp extrem de simple. „Obiectivul nostru este de a lansa noile ‘call’-uri pentru 2014-2020, cred ca incepand din octombrie, inceput de noiembrie. Romania va avea un model unic in Europa in ceea ce priveste fondurile europene pe zona privata si nu doar atat. Multi vor rade cand vor auzi acest lucru. Vrem sa avem reguli foarte stricte si foarte dure, dar extrem de simple in acelasi timp.Totul va fi online, iar daca solicitantul primeste 80 de puncte se semneaza contractul de finantare, nu stau sa astept finalizarea depunerii de proiecte, dupa aia sa facem evaluare etc. Vom aplica principiul ‘Primul venit, primul servit’ in cazul finantarii europene pentru urmatorul cadru financiar 2014-2020′.>
Initial, cand am auzit de evaluari ale proiectelor in ordinea depunerii lor, m-am bucurat, am crezut ca solicitantii vor primi mai repede un raspuns la cererea lor… se pare, insa, ca am fost naiva. Vad ca de fapt este vorba de cresterea haosului deja existent si de o intrecere de viteza, in care castiga cei mai rapizi, in dauna celor mai seriosi. Nu inteleg de ce se doreste reinventarea rotii. Ca un exemplu, Fondul Social European functioneaza de peste 50 de ani in UE, cu rezultate acceptabile sau bune, in functie de tara, insa niciunde nu este asa un haos, ca la noi, dupa 14 ani de gestionare la nivel de tara a fondurilor de preaderare si dupa 7 ani de gestionare a fondurilor structurale si de coeziune. Incepe sa semene totul a amatorism si incompetenta, pe nervii, munca, banii si viitorul nostru.
Intrebarea mea catre cititorii Finantare.ro este: cum vedeti viitorul proiectelor noastre, in aceste conditii? Ca prezentul il vedem cu totii…
No Comments on “Evaluarea proiectelor in exercitiul 2014-2020”
You can track this conversation through its atom feed.